A térd ízületi gyulladása, más néven osteoarthritis, a térdízület gyulladása, amely traumával vagy ízületi kopással jár. A térdben lévő porcszövet megszakad, ami a térd csontjait dörzsöli egymás ellen, amikor mozog.

Alapvetően három különböző típusú ízületi gyulladás léphet fel a térdén.

  • a trauma utáni ízületi gyulladás a térd sérülése után;
  • a túlműködő immunrendszer következtében gyulladással összefüggő rheumatoid arthritis;
  • Osteoarthritis, progresszív betegség, amely lassan elhasználja az ízületi porcot. A leggyakoribb fajta.

Ki szenved az osteoarthritisben?

Mivel az osteoarthritis az évek során lassan alakul ki, nagyobb valószínűséggel fordul elő középkor után, de a tudósok egyetértenek abban, hogy más tényezők, mint például: Fontos lehet az elhízás és az öröklés. Azonban minden korosztály számára, akik térdeiket ismételten megterhelik, fennáll a veszélye ennek a betegségnek a kialakulásának.

A tünetek általában lassan fejlődnek. Idővel, járáskor vagy álló helyzetben, térdfájdalmat és merevséget, rugalmasságvesztést és ropogást tapasztalhat, és a térdízület feszültsége esetén megrepedt és lüktető hangokat tapasztalhat.

Hogyan kezelik az osteoarthritiset?

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással lehet a térd fájdalmára. Orvosa tanácsot adhat Önnek fájdalomcsillapítók, injekciók vagy műtétek bevételére, ha súlyos fájdalom vagy mobilitási problémái vannak. Ha azonban nem vizsgálják, a porc szünet addig felgyorsul, amíg a helyzet rosszabbodik azon a ponton, ahol a csont mindkét oldalán ki van téve.

A teljes (osteoarthritis) kialakulása után már nem illeszkedik az Episealer-hez, és lehet, hogy a közös helyettesítést kezelési lehetőségként kell figyelembe venni.