A Sjögren szindróma és az immunrendszer megértése

Egy normális, egészséges testben az immunrendszer idegen baktériumokat vagy behatolókat támad. Néha azonban az immunrendszer megtámadja a saját testét, mert (tévesen) úgy gondolja, hogy idegen anyag van jelen. Ha ez megtörténik, az egészséges szövetet megsemmisít. Ezt az állapotot autoimmun rendellenességnek nevezik.

A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség, amely elsősorban a nyál- és a nyakmirigyekre vonatkozik. Ezek a mirigyek segítenek a szervezetben nedvesség kialakításában a szemekben és a szájban, nyál és könnyek formájában. Sjögren-szindrómában szenvedő személynél a szervezet nem képes elegendő nedvességet előállítani.

Az állapot jellemzően elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges Sjögren-szindrómában nincs más autoimmun betegség. A másodlagos Sjögren-szindrómát diagnosztizálják, amikor az egyénnek további autoimmun betegsége van. Az elsődleges Sjögren-szindróma szintén agresszívabb, és nagyobb szárazságot okozhat, mint a másodlagos típus. [Hondrocream krém]

Milyen tünetei vannak a Sjögren-szindrómának?

A szájszárazság gyakori tünet, amely növelheti az üregek kockázatát. Megnehezítheti a beszédet vagy a nyelést is. Ezt a tünetet a rágógumi vagy a cukorka szopás segítheti.

A szemek szárazsága gyakran előfordul. Ez úgy érzi, mintha égő érzés lenne, vagy olyan, mintha valami a szemedben van.

A Sjögren-szindróma az egész testet érintheti. Néhány személy hüvelyi szárazsággal, száraz bőrrel, fáradtsággal, kiütéssel vagy ízületi fájdalommal rendelkezik. A Sjögren-szindróma olyan szervek gyulladását okozhatja, mint a vesék vagy a tüdő. Ha állandó gyulladása van, orvosa gyógyszert írhat elő a szervkárosodás megelőzésére. Ezeket a gyógyszereket betegség-módosító reumás gyógyszereknek nevezik. Ezek az immunrendszert még inkább, mint az immunszuppresszáló szereket segítik.

A Sjögren-szindróma kockázati tényezői

A Sjögren-szindrómának nincs egyetlen konkrét oka vagy kockázati tényezője. Kilenc ember közül kilenc van, akiknél a betegség nő, és a posztmenopauzális nők különösen nagy valószínűséggel fejtik ki a problémát. A kutatás jelenleg folyamatban van annak érdekében, hogy megvizsgálja, hogy az ösztrogén kapcsolódik-e az állapothoz. Más autoimmun betegségek gyakran előfordulnak, és a betegség családi előzményei úgy tűnik, hogy növelik a szindróma kialakulásának kockázatát. [Sjögren-szindróma: Dr. Szántó Antónia]

Hogyan diagnosztizálható a Sjögren-szindróma?

Ehhez az állapothoz egyetlen diagnosztikai teszt sem létezik. Mivel a Sjögren-szindróma tünetei általánosított tünetek, kezelőorvosa számos vizsgálatot fog végezni a probléma diagnosztizálására. A fizikai vizsga és a kórtörténet mellett a kezelőorvosa vérvizsgálatokat is végezhet, hogy ellenőrizze bizonyos Sjögren-szindrómához kapcsolódó antitesteket. A szemvizsgálatok és a szájbiopszia segíthet ellenőrizni a szem nedvesség és nyálmirigy termelését. A nyálmirigyek speciális röntgenfelvétele is nevezhető.

Mondja el kezelőorvosának, hogy milyen gyógyszereket vagy kiegészítőket szed. Egyes gyógyszerek mellékhatásai hasonlóak a Sjögren-szindróma tüneteihez.

Hogyan kezelik a Sjögren-szindrómát?

A Sjögren-szindróma nem gyógyít, de kezelhető. A kezelés célja a tünetek enyhítése. A nedvességet helyettesítő kezelések jellemzően a szemcseppeket vagy a testápoló szereket írják elő. Ha az egyénnek ízületi problémái vannak, nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket ajánlunk. A súlyos tünetek immunszuppresszánsokat vagy kortikoszteroidokat igényelhetnek. A pihenés és az egészséges táplálkozás elsajátítása segíthet a fáradtság leküzdésében. [Sjögren-szindróma tünetei és kezelése]

Vannak-e komplikációk a Sjögren-szindrómában?

A Sjögren-szindróma lehetséges szövődménye az immunrendszerhez kapcsolódó limfóma, a nyirokrendszeri rák kialakulásának fokozott kockázata. Mondja el kezelőorvosának, ha a nyálmirigy fő mérete megváltozik vagy duzzadtnak tűnik. Az alábbiakban a limfóma tünetei lehetnek:

  • éjjeli izzadás
  • láz
  • fáradtság
  • megmagyarázhatatlan fogyás