A térdízület a testünk legnagyobb és legbonyolultabb ízülete. Csuklós csuklópántként a hajlítás, a nyújtás és a könnyű forgatás között válthat. A komplex szerkezet és az állandó terhelés azonban komoly problémákra is érzékeny. Olvassa el mindent, ami fontos a térdízületben!

Mi a térdízület?

A térd a csontok, a porcok, az izmok, az inak és a szalagok több részből álló szerkezete. A térdízületről (Articulatio nemzetség) beszélve, ez azt jelenti, hogy csak a szomszédos csontokat, porcot és a kapszulát, amely az ízületet tartja össze. A térdízület ténylegesen két ízületből áll: a combcsont és a térdapka közötti patelláris ízület (femoropatellar ízület, articulatio femoropatellaris) és a combcsont és a sípcsont közötti térdízület (femorotibiális ízület, articulatio femorotibialis). [Térd]

Csont

A térdízület három csontos összetevője a comb, a térdapka és a sípcsont, de nem a csípő. Összesen hat csuklófelület kapcsolódik egymáshoz: a patella, a combcsont három felülete és a két sípcsont. porcogó

A comb és a tibia végpontjait (condyles) az ízületi porc (hialin porc) fedi. A két csont között két porc lemez található, a menisci (fibrocartilage). A térdapka hátulja is porc.

Izületi tok

A teljes térdízületet kötőszövet (Capsula articularis) közös kapszula veszi körül. Ez két rétegből, a stabilizáló szálrétegből és a szinoviális membránból (Synovia) áll. Az ízületi kapszulát erősen viszkózus szinoviális folyadékkal (szinoviális folyadék) töltjük.

A térbeli közelségük ellenére a combcsontok és a sípcsontok (Tibia) csak néhány helyen találkoznak. A kondenzátor viszonylag "laza" a foglalatban, ezért számos kötést (kötést) igényel, amelyek megvédik a térdet a diszlokációktól. Bár ezek nem közvetlenül a térd közös térében vannak, de a funkció szempontjából döntő fontosságúak. A legfontosabbak: [Ízület]

  • Belső sáv (MCL)
  • Külső sáv (LCL)
  • Elülső keresztkötés
  • Hátsó keresztkötés

Az erőátvitelhez néhány térd közelében lévő ín szükséges:

  • térdkalács
  • bicepsz ín
  • négyfejű

Számos izom (pl. Comb és shin izmok) kezdődik a térdízület területén. A térdcsap alatt és a térdízület oldalán van egy bursae, amely csökkenti a bőr, az inak, az izmok és a csontok közötti kötést. A térdízületet artériák és idegek szállítják, és nyirokcsomókkal van ellátva.

Mi a térdízület funkciója?

Minden típusú mozgáshoz, legyen az úszás, kerékpározás, futás vagy ugrás, jól mozgatható térdízületre van szükség. A csontok és a porcok, valamint a szomszédos izmok, szalagok, inak és bursae szorosan együttműködnek a sima térdmozgás érdekében. A térdet hajlíthatjuk és nyújthatjuk, és kissé kifelé fordíthatjuk. A szinoviális folyadék kenőanyagként működik, és tápanyagokkal ellátja az ízületi porcot. A csontvégeken és a menisciben lévő porcfelületek csökkentik a súrlódást és a puffert.

Milyen problémákat okozhat a térd közös?

A térdízület és a környező szerkezetek számos sérülésre, gyulladásra és degeneratív folyamatokra hajlamosak (kopás jelei). [Degeneratív kórképek]

Gyakori traumás sérülések a térdízületben:

  • Contusion: A varratokat, a porcot, a csontokat, az izmokat és a bőrt az ütés, az ütés, az ütés vagy az esés okozta.
  • Torzítás: a repedések miatt a repedések finom repedése.
  • Kapszula / szakadt kötés: Erős törzs eredménye. Az erős kötésekben általában a csontra (csontos kitörés) horgonyzik.
  • Meniscus szakadás
  • Eltávolítás (luxation): Az ízületi felületek a túlzott forgás után már nem helyesek; gyakran a megereszkedett szalagok előnyben részesítik; általában kötés vagy kapszula szakadáshoz kapcsolódik.

A térdre ható gyulladásos folyamatok:

  • Csont gyulladás (osteitis, osteomyelitis)
  • Ízületi gyulladás (arthritis): reuma, köszvény (hyperuricemia) [Arthrosis vs Arthritis: Mi a különbség?]
  • Bursitis (bursitis)
  • A szinoviális membrán gyulladása (szinovitis)
  • Tendonitis (tendosynovitis)

Az ízületi kopás egyik leggyakoribb formája a térdízület (térdízület arthrosis = gonarthrosis). Ezenkívül az általános csontbetegség is befolyásolhatja a térdízületet, mint például jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok, osteoporosis és osteomalacia. Végül, de nem utolsósorban, a veleszületett rendellenességek (izom-csontrendszeri deformációk) vagy a láb vagy a csípő deformitása károsíthatja a térdízület működését.